Pagini

miercuri, 22 iunie 2016

De ce și ce înseamnă Comunitatea Virtuală Vărădia de Mureș?

De ce 
Comunitatea Virtuală Vărădia de Mureș 
și ce înseamnă aceasta?


Comunitatea Virtuală Vărădia de Mureș reprezintă o inițiativă civică, fără simpatii și antipatii personale, politice ori religioase.

Ideea principală este să ne unim eforturile, toți cei care îndrăgim aceste locuri, ca să avem o comună curată cu oameni harnici, civilizați și responsabili.

Ceea ce ne dorim este să valorificăm resursele pe care ni le oferă tehnologia modernă în folosul nostru, al cetățenilor și în sprijinul administrației publice locale.

Primul pas este să ne adunăm în spațiul virtual și să ne împărtășim experiențele, să ne organizăm ca o comunitate virtuală pentru ca ulterior să transpunem ideile, propunerile și acțiunile virtuale în viața de zi cu zi.

Este important să conștientizăm, să colaborăm, să ne ajutăm și să evoluăm împreună făcând diferența între criticile ușor acide dar constructive și atitudinea de "Gică Contra" fără argumente și fără a propune soluții.

Obiectivele inițiativei civice sunt:

1. Coagularea unui grup de voluntari, cu cel puțin un membru din fiecare sat al comunei, compus din oameni care îndrăgesc aceste locuri. În prima fază, acest mic grup de voluntari va trebui să identifice problemele în ordinea priorității rezolvării lor, să se implice și să gândească pentru binele întregii comunități. Această atitudine trebuie multiplicată la nivelul întregii comunități, să înlocuiască individualismul și resemnarea cetățenilor și să devină normalitate - primul pas spre o comunitate locală reală.

2. Conectarea tuturor locuitorilor comunei, actuali sau foști, la pulsul comunității locale prin pagina de facebook special concepută în acest sens. Unii s-au întors și au început o activitate economică pe plan local, iar mulți alții este posibil să revină la un moment dat dacă climatul local va fi propice, ori instabilitatea pe plan mondial va crește.

3. Centralizarea propunerilor și a ideilor constructive venite atât din partea celor care locuiesc în comună, cât și a celor plecați peste hotare pe blog-ul comunității pentru că oferă o structurare mai ușoară a informației.
Toată informația urmează a fi transmisă către factorul decizional local în scopul dezvoltării comunei, a creării de noi oportunități pe plan local și de creștere a nivelului de trai a cetățenilor.

4. Dezvoltarea și menținerea unui climat propice armonizării ideilor și propunerilor celor care locuiesc în comună dar și a celor care au plecat, forțați fiind de împrejurări, cu scopul de a contribui la o șansă în plus pentru găsirea celor mai bune soluții, la recuperarea timpului pierdut și la o reașezare a lucrurilor în concordanță cu realitatea actuală însă ținând cont și de specificul și condițiile locale;

5. Promovarea unei atitudini sănătoase față de valorile locale, de potențialul local și o abordare echilibrată a problemelor cu care se confruntă comunitatea. Promovarea trebuie făcută punând accent pe potențialul uman și natural al locurilor noastre dragi și prin inițaitive cetățenești. Un exemplu de inițiativă cetățenească poate fi apelul la acțiune pentru adunarea deșeurilor de plastic dintr-o anumită zonă cu participarea directă a cetățenilor;

6. Sprijinirea administrației publice locale în identificarea și rezolvarea problemelor comunității locale cu scopul de a lua cele mai bune decizii pentru fiecare situație în parte. În acest sens, trăind în era tehnologiei și a informației, oricine deține un telefon mobil cu cameră foto-video și are acces la internet. Astfel, fiecare poate poza/filma o situație sau o problemă constatată și să o trimită pe pagina de facebook a Comunității Virtuale Vărădia de Mureș. Astfel, pe lângă cei 11 consilieri locali comuna poate avea zeci sau sute de consilieri care transmit informația în timp real și în mod voluntar.

7. Fluidizarea transferului de informație dintre administrația publică și comunitate.
Există încrederea că se găsește deschiderea necesară din partea administrației publice locale pentru a informa cetățenii despre:
* proiectele locale care sunt în curs de desfășurare;
* bugetul local (venituri, cheltuieli, datorii),
* ordinea de zi a ședințelor de consiliu și rezultatele acestora.

8. Orientarea atenției comunității locale către factorul decizional local și încurajarea manifestării opiniei publice și a liberei inițiative într-un mod constructiv, civilizat și onest. În majoritatea cazurilor comunitatea are și soluțiile pentru problemele cu care se confruntă. Deci, o administrație publică deschisă și orientată spre cetățean va determina exact același lucru și din partea acestuia;

9. Conștientizarea, de către cetățeni, a faptului că o atitudine sănătoasă este aceea de a contribui la identificarea și la rezolvarea problemelor prin implicare directă, civilizată și responsabilă.
Aceasta constă în:
* propunerea de soluții către administrația publică locală,
* participarea la ședințele ordinare ale Consiliului Local,
* trimiterea de sesizări și scrisori recomandate pentru a informa și a obține informații de interes public de la Administrația Publică Locală,
* și, nu în ultimul rând, prin postarea materialelor și sugestiilor pe pagina de facebook Comunitatea Virtuală Vărădia de Mureș.

10. Schimbarea mentalității conform căreia primarul și consilierii locali trebuie să ne facă de toate, eventual să ne șteargă și masa după ce mâncăm, în timp ce noi așteptăm ajutorul social, pensia ori salariul minim pe economie.
Scuze pentru atitudinea puțin acidă dar se bazează pe realitate și trebuie să înțelegem următoarele lucruri:
Persoana aflată în funcția de primar aduce la cunoștința cetățenilor:
* oportunitățile care apar la un moment dat și proiectele ce pot fi abordate, 
* rezultatul propunerilor și dezbaterilor de la ședințele Consiliului Local, 
* propunerile unor cetățeni pentru a rezolva anumite probleme locale.
Primarul comunei administrează ceea ce primește de la comunitatea locală
* fondurile din taxe și impozite, 
* ideile și propunerile de proiecte și acțiuni locale pe care le primește din partea consilierilor locali și a noastră, a cetățenilor.
Indiferența, neimplicarea și resemnarea nu reprezintă variante de luat în calcul pentru că atât primarul comunei cât și consilierii, împreună cu angajații din administrația publică locală a unei comune foarte mici precum este a noastră și cu resurse financiare extrem de limitate nu au cum să facă față volumului de muncă în cazul în care chiar vor să facă treabă.
Deci, depinde de fiecare dintre noi și de toți împreună, oriunde ne-am afla!

Pentru cei interesați de mai multe detalii, haideți să aruncăm o privire peste etapele principale care au dus la acest moment.

Din 1989 ne tot prăbușim ca țară, iar nivelul de trai se deteriorează într-un ritm din ce în ce mai accelerat fără vreun semn clar de revenire.


S-a distrus aproape tot ceea ce putea să ne ridice moralul, să ne îmbunătățească nivelul de trai și să ne ofere accesul la mijloacele prin care să ne asigurăm un trai decent într-o țară așa bogată și frumoasă precum România.

Populația țării este în continuă scădere. Fie din cauza vârstei înaintate a majorității, fie din cauză că majoritatea celor care au emigrat fac parte din segmentul românilor cu inițiativă și cu capacitate ridicată de muncă, atât fizică cât și intelectuală.

În țară s-a prăbușit nivelul de trai pentru că, de 27 de ani, poporul român s-a lăsat ademenit în jocul partidelor politice și a crezut că va veni cineva să îi umple masa, frigiderul și să îi bage lemne pe foc iarna când este gerul mai mare. S-a întâmplat exact pe dos!

Cum a fost posibil acest jaf național și ce trebuie să se întâmple?
Din cauză că am fost învățați să așteptăm să facă altcineva curat, să muncească alții în locul nostru și pentru că nu avem comunități locale puternice și unite al căror liant să fie dragostea pentru locurile frumoase în care trăiesc. Aceste comunități trebuie create și cultivate pentru a putea să valorifice potențialul local de care dispunem pe tot cuprinsul țării, potențial care a apus de mult în alte țări dezvoltate din punct de vedere economic.
Realitatea nu este deloc roz. Comunitățile locale plutesc în derivă între pomenile electorale, momentele/sărbătorile religioase când se mai mănâncă un colac sau o colivă și barul/magazinul din sat.

Încă mai suntem în picioare pentru că la noi, spre deosebire de multe alte țări, oamenii mai cultivă petecul de pământ din spatele casei, au o pensie... așa, de mizerie, cum este ea, iar mulți dintre cei plecați peste hotare încă tânjesc după țara lor și le trimit bani trudiți cu greu celor de acasă.
În 10-15 ani mulți dintre cei care fac asta nu vor mai fi deloc. Mă refer atât la cei din țară, cât și la cei de peste hotare.
Cam atât timp ne-a mai rămas ca să ne revenim, 10-15 ani, care trec repede când ne raportăm la "viața" unei țări.

Primul pas a fost făcut. Tocmai l-ai citit.
Abonează-te la pagina Comunitatea Virtuală Vărădia de Mureș și ajută la transpunerea ideilor și propunerilor virtuale  în realitate.


Cu respect,
Cristi Alexe
22 iunie 2016, Arad.

4 comentarii:

  1. Chiar daca nu sunt din Varadia, salut cu maxim respect aceasta initiativa! Felicitari si mult succes

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru aceasta initiativa. Daca vreodata voi putea sprijini in aceasta directie, puteti conta pe mine. Madiana Mican Leca.

    RăspundețiȘtergere